Bitcoin je elektronski denar prihodnosti, saj je neodvisen od centralnih avtoritet, transferji pa so opravljeni hitro in z minimalnimi stroški, ne glede na vrednost transakcije. Bitcoin lahko preko interneta in brez posrednikov pošiljamo drugim osebam po vsem svetu, saj je bitcoin globalna valuta. Izvršene transakcije so nepreklicne.


Končno število vseh bitcoinov je v naprej odločeno in omejeno, leta 2140 pa se rudarjenje novih bitcoinov za vedno ustavi. Takrat bo narudarjenih nekaj manj kot 21 milijonov bitcoinov.


Bitcoin je odprtokodna ‘peer-to-peer‘ mreža, ki uporablja kriptografske podpise za opravljanje transakcij med uporabniki, zaradi česar ga pojmujemo kot decentralizirani elektronski kriptografski denar. Bitcoin uporabniki komunicirajo med seboj na podlagi Bitcoin protokola, odprto-kodnega programskega sistema na osnovi matematičnih pravil. Po večletni optimizaciji je Bitcoin protokol prvič v praksi zaživel 3. januarja 2009. Avtor je žal ostal anonimen, njegov psevdonim pa je "Satoshi Nakamoto".


Bitcoin je decentralizirana valuta, ki je ne nadzoruje nobena inštitucija. Zato, ker Bitcoin sistem omogoča enostavno, hitro in ugodno trgovanje med ljudmi po vsem svetu, saj sistem Bitcoin mreže nadomešča vso drago infrastrukturo finančnih inštitucij; transakcije so opravljene izredno hitro in z nizkimi, tako rekoč zanemarljivimi stroški (tako v primeru mikrotransakcij kot tudi velikih vsot kjerkoli po svetu za manj kot cent). Količina bitcoinov v obtoku je vnaprej omejena, zato za razliko od ostalih svetovnih valut ni podvržena sistemski devalvaciji.