Bitcoin denarnica ne hrani vaših bitcoinov, vendar vaš privatni ključ in vaš javni naslov. Privatni ključ je potreben za dokazovanje lastništva in podpisovanje odhodnih transakcij, javni naslov pa za prejemanje bitcoinov in preverjanje stanja. V denarnici so shranjene vse transakcije in tudi varovani digitalni zasebni ključi za dostop do bitcoin naslova in za opravljanje transakcij.


Obstaja več različnih tipov denarnic, ki so oblikovane za različne naprave: spletna denarnica deluje kot storitev na omrežju, mobilna denarnica je nameščena na lastnikovi mobilni napravi in programska denarnica nameščena na lastnikovem osebnem računalniku. Uporabljamo pa lahko tudi t.i. papirnato denarnico (https://www.bitaddress.org), ki omogoča, da se popolnoma izognemo hrambi na računalniku in s tem na spletu. Slednja spada med t.i. “hladne denarnice”, ki so najbolj varne.

Glede na preference in znanje izberite tip denarnice, ki jo želite uporabljati (mobilna, spletna, papirnata ali programska). Kateri ponudniki denarnic obstajajo si lahko preberete na https://bitcoin.org/en/choose-your-wallet.

Primer odprtja bitcoin denarnice

Ustvarite svojo denarnico, ki jo predstavlja privatni ključ in vsaj en javni ključ (naslov denarnice), ki ga predstavlja QR koda ali pa zaporedje črk in številk, npr. 1JSGFyR4iweYM73Ub7mrx2pVEMi4HySL1Y (3hdgfRU548GDSnbdjlkdaWQkZNfsca95Dfg.
Privatni ključ varno spravite ali zaščitite, odvisno od tipa denarnice (geslo, enkripcija, 2FA, sef), potrebujete ga samo za pošiljanje bitcoina. Na mobilnih napravah si dostop do denarnice zavarujemo z dvojno kodo – kar nam omogoča Google Authenticator.


Pri hrambi denarnice morajo biti izpolnjeni ukrepi za varovanje pred odtujitvijo ali razkritjem! Denar je popolnoma pod posameznikovim nadzorom in njegova hramba posameznikova odgovornost.